Най-важните музикални творби в историята ни, влизат в бункер, който да ги съхрани след края на света

Най-важните музикални творби в историята ни, влизат в бункер, който да ги съхрани след края на света
15 Юли 2021

В случай, че настъпи край на света, норвежка компания създава музикален бункер, който да издържи и да съхрани най-ценните творби в историята на музиката. Той ще бъде на арктически остров между Норвегия и Северния полюс и в него ще има трезор, където ще се пазят произведенията.

Базираната в Осло Elire Management Group твърди, че трезорът, наречен Global Music Vault, ще се намира на дълбочина от над 300 метра, ще съхранява богата колекция от музикални творби - от австралийска туземна музика, до класики на The Beatles, и се предвижда да издържи над 1000 години. Компанията Piql, разработваща технологията за съхранение, използва за целта бинарен и QR кодове, нанесени върху оптичен филм и твърди, че записите ще могат да преодолеят електромагнитните пулсации на ядрена експлозия, които иначе биха унищожили електронното оборудване и повредили дигиталните файлове.

Целта на Elire е трезорът да е готов до началото на 2022, като първи в него ще бъдат съхранени изпълнения на туземна музика, след което ще се добавят по-популярните жанрове.

Е... излишно е да казваме, че безкрайно се надяваме такъв момент да не настъпва, но сега сме малко по-обнадеждени по отношение на световната музикална съкровищница.

Прочетете още