Fedde Le Grand: „В България се чувствам като у дома си. Обичам я!“

Fedde Le Grand: „В България се чувствам като у дома си. Обичам я!“
21 Ноември 2019

© Екатерина Томова за Радио NOVA и в. Телеграф

Fedde Le Grand – холандската суперзвезда на електронната музика с повече от 2 милиона последователи във Facebook и още повече – почитатели в цял свят, пуска на ексклузивно парти в Радио NOVA пред избрана публика. Целият сет на световноизвестния диджей се излъчваше и на живо на www.radionova.bg и на 101.7 FM и може да се гледа отново в канала на радиото в YouTube. Преди това Fedde отговори на няколко въпроса специално за Радио NOVA.

Предаването му Darklight Sessions звучи в България вече седем години само на честотата на Радио NOVA – 101.7 FM, всеки понеделник и петък от 23:00.

Добре дошъл отново в България! Как се чувстваш тук?

Все едно съм се прибрал вкъщи. Ако ме питате колко пъти съм идвал тук, вероятно няма да мога да ви отговоря с точност, но всеки път ми е много приятно. От първия ден, в който дойдох, разбрах, че България е едно страхотно място и ще продължавам да се връщам. Хората определено разбират от музика, което за един артист е чудесно, защото има свободата да експериментира зад пулта. Това е невероятното! Затова и се връщам винаги в България. Това е едно от малкото места по света, където правя по 4, 5 или 6 часа сетове. На много места това не е възможно, а и да е, не се получава толкова готино. Така че – обичам България просто!

Досега си идвал само по работа. Би ли дошъл на почивка, например?

Определено. Много съм слушал за зимните ви курорти. Аз пък съм голям почитател на ски карането. Може би го практикувам от 10 години, че даже и повече. Напоследък съм започнал да се уча да карам и сноуборд. Така че, определено бих се замислил за една зимна ваканция в България. Би било чудесно да прекарам 4-5 дни насред снега.

Как подготвяш сетовете си за България? Спомена, че са малко по-дълги, отколкото на други места по света…?

Мисля, че българската публика ме познава много добре. За което – ѝ благодаря, винаги феновете са били много мили към мен. Обикновено имам някаква идея каква музика ще пускам, но никога не я подготвям предварително. Това му е хубавото да свириш на места, където те познават и където ти познаваш публиката. Обикновено идвам с една идея, но нощта така ни завърта, че на момента правя всичко. Винаги правя микс между някакви неща от ъндърграунда, малко познати мелодии. Движа се в средната лента. Затова съм диджей, за да мога да експериментирам и да се водя от публиката, а не да заредя един сет и да очаквам хората да се кефят, без да разбирам емоциите им. За мен това е важното. В България имам свободата да пускам неща, които отдавна съм искал или които не съм пускал отдавна. Понякога даже аз се забавлявам повече от хората (смее се).

Какво ти предстои до края на годината?

Какво да ви кажа, графикът ми си върви и аз го следвам. Това е моят живот. Май ще ходя до Южна Америка, ако не бъркам. После и до Индия, както и други места в Азия. А после май съм в Дубай. Най-новото покрай мен е, че направих ремикс на Charlie Puth. Тъкмо излезе и е много готин. Екипът ми е много готин и правим страхотни неща. Подготвям нови тракове, които ще се появят скоро. А след три седмици ще свърша и едни други неща в студиото. Така че – много нова музика ще излезе догодина от мен. Много съм развълнуван!

Правил си много ремикси, за големи световни звезди. Има ли някой, който да ти е по-личен?

О, това е труден въпрос. Аз имам различни лица, през които минавам и те имат свои любими неща. Но определено има няколко като този с D.O.D., който излезе наскоро.  Аз не съм от хората, които пускат нещо няколко месеца, оставят го и започват нещо ново. Зависи в какво настроение съм и къде съм.

Има ли парче, което искаш да ремиксирате много, а все още не си?

Май съм правил ремикси на почти всички големи хитове. Може би искам да направя нещо много старо на Parliament или Джеймс Браун. Има още няколко големи неща, които искам да направя, на големи звезди, но в момента ги действам. Някои хора са много отворени към ремиксиране на парчетата им, но други изобщо не. Може би някои артисти не възприемат все още хаус музиката сериозно. Може би не вярват в нея или просто не я харесват. И аз не харесвам абсолютно всякаква музика, така че това е разбираемо.

А каква музика слушаш в свободното си време?

Слушам някакви леки неща, които ме разтоварват. Харесвам джаз, фънк и такива неща. Да ви кажа честно, тъй като постоянно съм обвързан с музиката, понякога си почивам на тишина. Или когато гледам някой готин филм. Винаги слушам саундраците и винаги се замислям, че и аз бих могъл да направя. Това е като при художниците. Те имат една идея в главата и си трябва да я нарисуват. Аз имам една музика в главата си и трябва да я композирам. Това обикновено работи, но не винаги успявам да пресъздам това, което е в главата ми директно в компютъра. Но повечето пъти се получава.

България е... Невероятна!

Прочетете още