Airbus ще тества летящ автомобил до края на 2017 г.

Airbus ще тества летящ автомобил до края на 2017 г.
23 Януари 2017

Airbus планира да тества летящ автомобил още до края на тази година. Компанията напредва с разработката на проекта и ще е готова с първия прототип съвсем скоро, съобщи нейният изпълнителен директор Том Ендърс пред агенция Reuters.

Миналата година Airbus създаде отдел наречен Urban Air Mobility, който тества и проучва различни концепции за бързи въздушни превози в градска среда. Един от проектите е и своеобразен минихеликоптер, който пътниците да поръчват чрез мобилно приложение и да ги превозва до определени точки в града подобно на въздушно такси или въздушен автобус.

"Преди сто години градският транспорт слезе под земята. Сега имаме технологичната възможност да сме над земята", коментира Ендърс. Той допълва, че в момента проектът за летящ личен автомобил също се развива и е на експериментална фаза. "Взимаме разработката много сериозно", коментира Ендърс.

Той не дава много подробности за проекта и автомобила. Казва обаче, че според компанията технологията ще спомогне за намаляване на замърсяването в големите мегаполиси. Освен това ще намали и разходите за инфраструктура. "Летенето спестява милиарди за изливане на бетон за пътища и мостове", казва Ендърс. Според него проектът е неизбежен и ако Airbus не го направи, друга компания ще ги измести от пазара.

Прочетете още