За да се пребори със завистта, Facebook скрива броя на харесванията

За да се пребори със завистта, Facebook скрива броя на харесванията
29 Септември 2019

През последното десетилетие бутонът Like ("Харесвам") във Facebook се превърна в свещен символ за милиони и презиранa функция за други. Броят на харесванията на публикациите в социалната мрежа е гаранция за влияние над дадена аудитория, път към развитието на успешен бизнес и най-вече - мярка за самооценка.

Всичко това обаче има и своите отрицателни страни. По-малкият брой харесвания може да накара потребител да се чувства отхвърлен, а по-големият – да му даде фалшиво усещане за значимост. Измерваме живота си с Like-ове и това има своите последствия. Ето защо Facebook пробно скрива броя на харесванията, за да провери дали това ще направи престоя в социалната мрежа по-приятен и по-малко вреден за потребителите. Тестът започна в петък, 27 септември, и за момента ще се провежда само в Австралия. Целта е да се намали социалният натиск върху потребителите на платформата. Те ще продължават да виждат броя харесвания на собствените си публикации, но не и този на чуждите. Същевременно видим за всички остава броят на коментарите под публикация, както и от какъв вид са най-често дадените реакции за нея. Според говорител на компанията по този начин хората ще могат да се концентрират върху качеството на съдържанието и на комуникацията си с останалите.

Facebook провежда експеримента след консултации с психолози и с експерти по психически тормоз. Не е ясно дали по-късно мярката ще бъде въведена за повече страни и за постоянно.

Какво мислите за идеята? Допада ли ви?

Прочетете още