'To the Break of Dawn' на Ferreck Dawn разнообразява неделята по Радио NOVA

'To the Break of Dawn' на Ferreck Dawn разнообразява неделята по Радио NOVA
1 Август 2024

Радио NOVA ще зарадва феновете на качествената хаус музиката със седмичното предаване на още един успешен и талантлив диджей и продуцент - нидерландеца Ferreck Dawn. Неговият 60-минутен 'To the Break of Dawn' микс ще звучи на 101.7 FM в София и онлайн на www.radionova.bg и официалното мобилно приложение radioplay в неделя от 19:00.

Ferreck Dawn е на електронната сцена повече от 20 години.

Като малък той се увлича по популярните тогава в Нидерландия gabba и hardcore стилове. За DJ Dusk, както е псевдонима му по онова време, продуцирането на такава музика бързо се оказва доста ограничаващо. По това време решава и да използва друго прозвище - комбинация от първото си име Freek, и обратното на Dusk („здрач“) - Dawn („зора“). Под псевдонима Ferreck Dawn започва да композира музика, която е уникален микс от мощни техно ритми и емоционални хаус вокали. Първите му тракове получават подкрепа от имена като Carl Cox, Luciano и Green Velvet.

Love Too Deep“, в сътрудничество с приятелите му Redondo, издадено от Spinnin' Records през 2014 г., бе причината той да напусне окончателно работата си и да се отдаде на изцяло на музиката.

Четири години по-късно още едно негово парче  - „In Arms“, продуцирано съвместно с Robosonic, се превърна в хит в Ибиса, достигна челна позиция в чарта на Beatport и събра повече от 70 милиона слушания/излъчвания в онлайн платформите.

През 2021, той повтори успеха с №1 трака „Back Tomorrow“ с вокала на Jem Cooke, който се превърна в модерна класика. И двете парчета излязоха за култовия британски лейбъл за хаус музика Defected Records.

Звученето, което прави продукциите на Ferreck Dawn отличителни, комбинира по-суровите фънки барабанени бийтове с прочувствени вокали. Точно то го превръща в едно от най-популярните имена на хаус сцената в момента, отвежда го на някои от най-големите фестивални и клубни световни сцени, печели му договори с лейбъли като Defected Records, Repopulate Mars и Club Sweat, както и няколко №1 хита в класациите на онлайн платформата-магазин за електронна музика Beatport.

Успеха си нидерландецът дължи донякъде и на многото колаборации с имена от различни поджанрове, с които не спира да работи - независимо дали с Jack Back (псевдоним на David Guetta), Guz, Lee Foss, A-Trak, René Amesz или Maverick Sabre, той постоянно усъвършенства музикалния си почерк. Статусът му на добър и търсен продуцент е подплатен и постоянно увеличаващият се списък от звездни артисти, за които е правил ремикси - Diplo, Tiësto, Martin Garrix, Vintage Culture, Claptone, Oliver Heldens и много други.

За две десетилетия Ferreck е развил таланта си да грабва еднакво успешно публиката, независимо дали загрява концерт на Kylie Minogue или миксира парчета в по-интимен ъндърграунд клуб. Вече е спечелил почитатели с участията си на култови парти локации като Printworks в Лондон, Space и форумът Winter Music Conference в Маями, The Brooklyn Mirage в Ню Йорк, както и най-реномираните клубове в Ибиса. В актива си има и разпродадени гигове в Австралия, Южна Америка и сетове най-популярните фестивални сцени на Хърватия.

„Обичам да угаждам на всички на дансинга“, казва Ferreck Dawn за отличителния си стил, смесващ по-хипнотичното и инстинктивно в ритъма и по-нежното в мелодията и вокалите. Независимо дали гласът е оригинален или използва семпъл в продукциите си, мелодията на човешкия глас, а не самият текст, е най-важна за него.

Като диджей той е наясно, че феновете искат да слушат характерното 'Ferreck' звучене. Затова в участията си на живо, без значение дали пуска 90 минути на Extrema Outdoor или цяла нощ в клуб fabric в Лондон, той умело балансира между собствените си продукции, внимателно подбрани класики и ексклузивни нови тракове.

В последната година от Defected Records му засвидетелстваха голямо доверие, каквото заслужава един наистина обещаващ артист, издавайки негови хитови съвместни продукции с имена като Meduza, Vintage Culture, Izzy Bizu и Guz. За Ferreck Dawn важи правилото: „Ако едно парче не става за диджей сет, значи не става и за издаване“. Този качествен контрол е инструментът, заради който той е популярният и постоянно търсен и сега артист.

Бъдете с 'To the Break of Dawn' на Ferreck Dawn всяка неделна вечер от 7! Just listen!

Прочетете още