Отиде си гениалният композитор Енио Мориконе

Отиде си гениалният композитор Енио Мориконе
6 Юли 2020

На 91-годишна възраст почина световноизвестният италиански композитор Енио Мориконе. Той остава в историята с филмовата си музика. Автор е на мелодиите към повече от 570 филма, 30 от които уестърни. Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият".

Композиторът е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

В Холивуд Мориконе работи с Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън де Палма, Терънс Малик, Куентин Тарантино. Сред най-известните филми с негова музика са "За шепа долари", "Малена", "Имало едно време на Запад", "Професионалистът", "Омразната осморка" и др. Италианският композитор е носител на два "Оскар"-а, включително за цялостно творчество, три "Златни глобуса" и шест награди БАФТА.

Поклон пред таланта! Насладете се на още едно от гениалните му музикални произведения:

Прочетете още