Номинираните за наградите "Златен глобус"

Номинираните за наградите
15 Декември 2021

Обявиха номинациите за наградите "Златен глобус". Церемонията по връчването на отличията, за които гласуват само журналисти, открива наградния сезонът в Холивуд. Тя ще се проведе на 9 януари 2022 г. в Лос Анджелис, но няма да се излъчва по телевизията.

Филмите "The Power Of The Dog" ("Силата на кучето") на Джейн Кемпиън и "Belfast" ("Белфаст") на Кенет Брана са с най-много номинации. И двете ленти ще се състезават за приз в седем категории, сред които за най-добра драма, режисура, сценарий, най-добър поддържащ актьор и поддържаща актриса.

В категорията "Най-добър драматичен филм" се състезават още "CODA" на Сиан Хедър, "Крал Ричард" на Рейналдо Маркъс Грийн и "Дюн" на Дени Вилньов.

За най-добър режисьор освен Кенет Брана и Джейн Кемпиън, са номинирани актрисата Маги Джиленхол за режисьорския си дебют "The Lost Daughter", и титаните Дени Вилньов за "Дюн" и Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история".

Филмите "Сирано" ("Cyrano") на Джо Райт и "Licorice Pizza" на Пол Томас Андерсън ще се борят за признанието най-добра комедия или мюзикъл, заедно с "Уестсайдска история". Другите претенденти за тази награда са "Tick, tick...BOOM!" на Лин-Мануел Миранда и "Don't Look Up" на Адам Маккей.

При телевизионните продукции драмата на HBO "Наследници" е с най-голям брой номинации – цели девет, следвана от "Ted Lasso" и "The Morning Show" с по четири.

Пълният списък с номинирани може да видите тук.

Прочетете още