Фестивалът Франкофоли се завръща на Гребна база Пловдив

Фестивалът Франкофоли се завръща на Гребна база Пловдив
17 Юни 2024

На 21 и 22 юни, сцената на седмото издание в България на фестивала Франкофоли в Пловдив, ще бъде една от най-горещите музикални точки в Европа.

Огромната сцена на Франкофоли 2024 в Пловдив ще бъде издигната на Гребна база в Пловдив, а не на стадион Христо Ботев, както беше предвидено и обявено тази година, съобщиха организаторите на събитието.

Промяната в последния момент се налага поради риск съоръженията, необходими за изграждането на сцената, в съчетание с високите температури, да увредят сериозно тревната настилка на стадиона.

Няколко дни след Франкофоли, на стадиона трябва да се проведе футболен мач, след като наскоро Ботев Пловдив, след дългогодишно чакане, спечели Купата на България и ще участва на Евротурнирите. Не бихме си позволили да поставим в риск следващото спортно събитие, за това заедно с Община Пловдив и ръководството на стадиона, взехме решение тази година да върнем фестивала отново на Гребната база, сподели Христина Борисова, директор на Франкофоли за България.

През 2023, първото първото гостуване на фестивала в града на тепетата се проведе именно на Гребната база, където където хиляди музикални фенове пяха и танцуваха със своите любими изпълнители.

Тази година Ishtar, Willy William, Nouvelle Vague и Parov Stelar ще зарадват българските си почитатели в първата вечер на Франкофоли.

На 22 юни, събота, към Deluxe, Barbara Pravi и Nej, в програмата на втората фестивална вечер, ще се присъедини една от най-успешните денс формации в Обединеното кралство за последното десетилетие - британска drum'n'bass банда Rudimental.

Веднага след Франкофоли, в началото на юли, Rudimental ще бъдат част и от музикалния фестивал, който съпътства надпреварата за Гран При на Формула 1 във Великобритания и ще се изявят на една сцена с Kings Of Leon там. С четири аблума в дискографията си, платинени сингли, милиарди онлайн слушания в стрийминг платформите и концерти по цял свят, вече над 10 години Rudimental доказват своята класа.

Към един от най-големите европейски фестивали - Exit в Сърбия, ще се отправи след Пловдив френският диджей и продуцент Willy William, известен с магнетичната си енергия и уникален звук. Работи с едни от най-нашумелите музикални артисти днес като David Guetta и Jason Derulo.

Музикантите от Nouvelle Vague пък ще продължат лятното си турне на Балканите, Германия и Португалия, преди концерти през есента в цяла Франция.

След Франкофоли в Пловдив, в Гърция и Германия продължава своя Theater Tour най-успешният съвременен австрийски музикант Parov Stelar.

Младата звезда на френската сцена Barbara Pravi пък ще се върне от Пловдив в родината си, където има ангажименти в редица местни фестивали, а през есента ще пее в една от най-престижните зали в Париж - La Cigale.

Участието на Иво Димчев на Франкофоли е между поканите му в Америка, Италия, Франция, Англия, Австрия и много други държави тази година.

До момента, в българското издание на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които Gipsy Kings, Maître Gims, Patricia Kaas, Bob Sinclar, Imany, LP, Kendji Girac, Zaz, Christophe Willem и други, а през 2019 г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019.

Основен медиен партньор на събитието е Радио Енерджи.

Билетите за фестивала Франкофили са вече в продажба и могат да бъдат закупени от Eventim, kupibileti.bg и kolezha.bg.

Честито на Валентин Димитров, Миглена Механджийска и Красимира Йорданова, които печелят по 2 билета от играта ни!

Прочетете още