Sony представи кучето-робот Aibo

Sony представи кучето-робот Aibo
6 Ноември 2017

За пръв път от десетилетие Sony представи куче-робот, а именно домашния любимец Aibo. Това е възраждане на кучето-робот Aibo, което за пръв път е представено през 1999 година. Идеята на Sony тогава е да накара хората да общуват с изкуствения интелект по-лесно. Първоначално продуктът е голям хит. Всички 3 хил. налични робота са продадени онлайн за 20 минути. През следващите няколко години интересът към него спадна поради по-евтините роботи навлезели на пазара и през 2006 година е свалено от производство.

Снимка: Kate Nevens

Компанията се надява, че новото устройство ще й позволи да си върне позициите на новатор.

Новият Aibo има усъвършенстван изкуствен интелект. Всеки отделен робот има уникален поведенчески модел в зависимост от характера на взаимодействие със своя собственик, уверяват от компанията. Кучето-робот умее да чува и разбира похвали отправени към него, като в течение на времето запомня, кои негови действия правят собственика щастлив. С разрешение на собственика, Aibo може постоянно да ъпдейтва данни на облак, като по този начин може да променя поведението си в течение на времето.

Собствениците могат да искат от Aibo да прави снимки. Кучето записва всичко, което му се случва, създавайки база данни със спомени, които могат да бъдат разглеждани от потребителите чрез приложението на компанията.

Първоначално Aibo ще се появи в магазините на Япония. Стопанинът на кучето ще трябва да плаща по около 25 долара месечно за услуги, с помощта на които роботът ще може да се обновява и да изпълнява нови трикове.

Прочетете още