Слънчев самолет обиколи света

Слънчев самолет обиколи света
27 Юли 2016

Задвижваният със слънчева енергия иновационен самолет Solar Impulse 2 ("Слънчев импулс-2") приключи триумфално във вторник околосветското си пътешествие, като кацна в Абу Даби, предадоха световните агенции.

Апаратът може да лети денем и нощем, като не използва никакво гориво - едно истинско технологично предизвикателство за нашето съвремие.

Самолетът кацна в 04:05 часа местно време на летището Ал Батен близо до Абу Даби, столицата на Обединените арабски амирства, откъдето стартира околосветската му обиколка на 9 март 2015 година. В рамките на пътешествието бяха осъществени 23 дни ефективен полет, като "Слънчев импулс-2" измина 43 041 километра през четири континента.

Пилотиран от швейцареца Бертран Пикар, летателният апарат излетя в неделя от Кайро, преминавайки 2763 километра в 17-ия, последен етап от маршрута.

"Бъдещето е на чистите енергии", заяви Пикар при посрещането му на пистата. Към него се присъедини и другият пилот, участвал в проекта, сънародникът му Андре Боршберг. Двамата се сменяха в едноместната кабина по време на околосветското пътешествие.

"Много вълнуващо е да пътуваш със самолет, който не издава никакъв шум и не замърсява атмосферата, заяви Пикар пред медиите. Начинанието ни напомня за епизод от научната фантастика, но всъщност такава е днешната реалност!"

С маса от тон и половина, но с размах на крилете колкото на "Боинг 747", "Слънчев импулс-2" летя със средна скорост от 80 километра в час. Той осъществи околосветското си пътешествие благодарение на своите 17 хиляди фотоволтаични клетки, захранващи двигателите му.

По време на пресконференцията в Абу Даби с участието на пилотите, принцът на Монако Албер Втори определи начинанието им като "историческо" "Това не е краят на едно пътешествие, а началото на една нова ера", заяви монархът.

Прочетете повече на http://www.vesti.bg/

Прочетете още