Първи българин получи "Оскар"

Първи българин получи
13 Февруари 2017

Българин получи „Оскар” тази нощ за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията, съобщи на сайта си Американската филмова академия.

Той спечели статуетката заедно със своя съдружник Петър Митев. Тяхната компания Chaos Group е разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация - V-Ray.  

„Бих искал да използвам възможността

да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чиито усилен труд нямаше да постигнем този успех“, сподели Койлазов.

„Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати“, допълни Петър Митев, изпълнителен директор и съосновател на Chaos Group.

Технологичните "оскари" се раздават две седмици преди наградите на филмовата академия (които ще са на 26 февруари в "Долби тиатър" в Холивуд) на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. За разлика от другите оскари технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното. 

За "Оскар" е номиниран и още един българин - Теодор Ушев за късометражната анимация "Сляпата Влайша".

Койлазов беше отличен за разработения от него софтуер V-Ray, който създава реалистична 3D визуализация, разказва BG-Voice.

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера му.

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group е един от 18-те носители на „Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г., съобщава Американската филмова академия на своя сайт.

Наградата се присъжда на Владимир Койлазов, съосновател на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша, за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

От сензацията „Аватар" до битките в „Игра на тронове" през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана - и в повечето случаи пръст в нея има и софтуерът за рендъринг V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят.

Вижте повече на vesti.bg

Прочетете още