НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот
Снимка: nerdofwar
23 Февруари 2017

Астрономите на НАСА откриха планетарна система, в която има поне 7 планети с размерите на Земята. Те са в т.нар. "обитаема зона" и са най-реалистичната възможност да имат течна вода и условия на живот. Това е откритието, което НАСА обяви по време на специална пресконференция.

Планетарната система обикаля около звездата Trappist-1, която се намира на около 40 светлинни години от Земята и за която досега учените смятаха, че е твърде слаба и не ѝ обръщаха голямо внимание. През миналата година те обявиха, че около нея има поне 3 планети и те бяха първите екзопланети, които астрономите откриват да обикалят около хладна звезда.

Снимка: startswithabang

В процеса на допълнително проучване на трите планети с повече телескопи, учените са открили, че трите планети всъщност са поне седем. Интересното е, че и седемте са в т.нар. "обитаема зона". Учените за пръв път откриват толкова много екзопланети с потенциална наличност на условия на живот в една обща планетарна система.

Снимка: nerdofwar

Характерното е, че и седемте планети са скалисти. Учените са направили компютърни модели, които да симулират условията на планетарната система. Те показват, че първите три планети най-вероятно нямат вода на повърхността си. Вторите три обаче може да имат условия на живот, а седмата е наблюдавана само веднъж и все още не е добре позната на учените. Най-вероятно тя е твърде далеч и ще е много студена, за да има течна вода на повърхността си.

Снимка: fuckyeahspaceship

За сега обаче тепърва предстоят допълнителни наблюдения и анализи на планетите, за да се определи дали действително планетите имат вода и потенциални условия на живот. Според учените откритието е значимо не само, защото е първата подобна планетарна система по рода си, но и защото отваря вратата за наличие на планети около още десетки хиляди подобни хладни звезди, с което възможностите за наличие на живот на някоя от тях стават все по-големи.

Източник: http://vesti.bg

Прочетете още