Google възстановява неясни снимки като по филмите

Google възстановява неясни снимки като по филмите
9 Февруари 2017

Запазена марка на холивудските филми е възможността да възстановяват и оптимизират всякакви снимки дори и да са видими само няколко пиксела. С няколко кликвания на мишката, героите винаги постигат впечатляващ резултат и перфектно ясна снимка. Google вече е няколко крачки по-близо до превръщането на всичко това в реалност, съобщава онлайн изданието CNET. 

Екипът Brain на Google е използвал специално обучена невронна мрежа, която да може да възстановява снимки дори и те да са с много ниска резолюция. За целта инженерите са използвали снимки на лицата на известни личности. Една невронна мрежа работи само с анализирането на пикселите и преценка как да добави още пиксели, за да увеличи резолюцията. Втора невронна мрежа добавя допълнителните детайли в кадъра.

Снимка: google

Системите на практика си "представят" какво може би има на кадъра на базата на други подобни снимки. Резултатите все още не стигат за пълно възстановяване и разпознаване на лицето. Въпреки това постиженията на изкуствения интелект са впечатляващи. Силно пикселизираните снимки в ляво са кадрите, които невронните мрежи е трябвало да обработят. В средата е крайният резултат, а в дясно - оригиналната снимка преди да бъде пикселизирана.

Ползите от подобна система са много. Освен улесняване на полицията в разследванията, технологията може да се използва за подобряване на качеството на сателитни снимки и др. За съжаление, Google коментира, че за сега няма планове да доразвива технологията и тя е експериментална с цел да подобрява възможностите на изкуствения интелект.

Виж още на vesti.bg

Прочетете още