19 август – Световен ден на фотографията

19 август – Световен ден на фотографията
Снимка: Alessandra Santos
19 Август 2017

Днес, 19 август е обявен за Световният ден на фотографията. Този ден се чества от 2010 година. За някои снимането е просто, за да запазят момента, за други е хоби и страст, а за трети е работа. Ако обичате да снимате и да бъдете снимани, то днес е вашият ден.

На 19 август преди 177 години фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства. Опитите за „фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 година. Тя е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. Той експонирал осем часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

Снимка: reynermedia

На 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат „Лайка" (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г.

Представяме ви 5 интересни факта за историята на снимането и фотографията:

1. Първата позната перманентна фотография е създадена през 1826 г. чрез много по-сложна технология, наречена хелиография.

2. За да се създаде тази снимка, са били нужни 8 часа експозиционно време.

3. Първата снимка на Луната е направена през 1851 г., а първата снимка на тъмната й страна - през 1959 г.

4. Най-скъпо продадената камера в света е много рядко срещана Leica от 1923 год. Тя е купена за невероятните 2,8 милиона долара на търг във Виена.

5. В съвремието, благодарение на дигиталните камери на мобилните телефони, в световен план се правят повече от 350 милиарда снимки на година.

Прочетете още